ponedjeljak, 27. siječnja 2014.

Ortodoncija za koju nikad nije kasno

Ortodoncija - za koju nikad nije kasno

U ortodonciji ortodontske naprave služe za korekciju ispravljanja položaja zuba, zubnih lukova i zagriza. Već u ranoj dobi između 7-9 godine trebalo bi posjetiti ortodonta kako bi se ustanovilo da li postoji neka ortodontska anomalija u razvoju čeljusti i zuba. Ukoliko postoji anomalija u toj dobi, ortodoncijom se može na vrijeme veoma uspješno korigirati. S ortodoncijom možemo spriječiti kasniju nepotrebnu terapiju fiksnim ortodontskim aparatićem, vađenja i napravilnosti zuba.

U ortodontskoj terapiji se koriste mobilni ortodontski aparatići, fiksni ortodontski aparatići za zube s estetskim bravicama i nevidljiva ortodoncija (prozirni aligneri-ORTHOCAPS). Mobilni ortodontski aparatići za zube se koriste u mlađoj dobi dok traje rast i razvoj zubi i čeljusti. Sastoje se od akrilatne baze i žica savinutih u različite oblike. Mobilne naprave pacijent može sam izvaditi i postaviti, i s tim besprijekorno održavati higijenu. Nosi ih intezivno noću, danju a po potrebi može ih skinuti.

Fiksni ortodontski aparatić za zube čine bravice koje su fiksirane za zube tokom ortodontske terapije i „pametna„ žica koja ispravlja zube u idealan luk i položaj . Za fiksni aparatić za zube je potrebno da su svi zubi trajni a gornja dobna granica za ortodontsku terapiju jednostavno ne postoji. Osnovni preduvjet za početak ortodontske terapije ja da zubi moraju biti sanirani i zdravi.

Nema komentara:

Objavi komentar